Przepisy

Bataty zapiekane z fetą

Dziś mam dla Was prawdziwą ucztę dla podniebienia. Bardzo wykwintna przekąska, która nie dość, że zachwyci i zrobi furorę na każdym spotkaniu towarzyskim, to jeszcze czas jej przygotowywania jest naprawdę błyskawiczny.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Bataty – 1 duży (600 g)
  • Awokado – 1 szt
  • Orzechy włoskie – pół garści
  • Ser feta – 150 g
  • Owoce granatu – 20 g
  • Liście pietruszki – pół pęczku
  • Rukola – pół garści
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek – do skropienia
  • Mielona papryka chili – pół łyżeczki
  • Pieprz – pół łyżeczki
 

Opis przygotowania:

  1. Batata dokładnie myjemy i kroimy na plasterki (około 0,5 cm) razem ze skórką.
  2. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy plasterki batata delikatnie skrapiając go oliwą i następnie rozsmarowujemy ją pędzelkiem.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy około 20-25 minut, aż batat stanie się miękki.
  4. Pod koniec pieczenia wkładamy pokruszoną w miseczce fetę (100 gram) i podpiekamy ją około 10 minut.
  5. W międzyczasie przygotowujemy dip.
  6. Awokado obieramy, dodajemy do tego czosnek, orzechy, pozostałą część fety, paprykę i pieprz.
  7. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę.
  8. Obieramy granata i siekamy drobno natkę pietruszki.
  9. Wyjmujemy z piekarnika batata i układamy na półmisek.
  10. Na każdym krążku rozsmarowujemy przygotowany dip i posypujemy zapieczoną fetą, rukolą, pietruszką i granatem.
  11. Można jeść na ciepło, ale na zimno też smakuje wspaniale.

Smacznego!

Przepis jest na 3 porcje.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 420 kcal
  • Białko 12,6 g
  • Tłuszcz 20,1 g
  • Węglowodany 40,5 g
  • Błonnik 8,7 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: