Dziś mam dla Was prawdziwą ucztę dla podniebienia. Bardzo wykwintna przekąska, która nie dość, że zachwyci i zrobi furorę na każdym spotkaniu towarzyskim, to jeszcze czas jej przygotowywania jest naprawdę błyskawiczny.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Bataty – 1 duży (600 g)
- Awokado – 1 szt
- Orzechy włoskie – pół garści
- Ser feta – 150 g
- Owoce granatu – 20 g
- Liście pietruszki – pół pęczku
- Rukola – pół garści
- Czosnek – 1 ząbek
- Oliwa z oliwek – do skropienia
- Mielona papryka chili – pół łyżeczki
- Pieprz – pół łyżeczki
Opis przygotowania:
- Batata dokładnie myjemy i kroimy na plasterki (około 0,5 cm) razem ze skórką.
- Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy plasterki batata delikatnie skrapiając go oliwą i następnie rozsmarowujemy ją pędzelkiem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy około 20-25 minut, aż batat stanie się miękki.
- Pod koniec pieczenia wkładamy pokruszoną w miseczce fetę (100 gram) i podpiekamy ją około 10 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy dip.
- Awokado obieramy, dodajemy do tego czosnek, orzechy, pozostałą część fety, paprykę i pieprz.
- Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę.
- Obieramy granata i siekamy drobno natkę pietruszki.
- Wyjmujemy z piekarnika batata i układamy na półmisek.
- Na każdym krążku rozsmarowujemy przygotowany dip i posypujemy zapieczoną fetą, rukolą, pietruszką i granatem.
- Można jeść na ciepło, ale na zimno też smakuje wspaniale.
Smacznego!
Przepis jest na 3 porcje.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 420 kcal
- Białko 12,6 g
- Tłuszcz 20,1 g
- Węglowodany 40,5 g
- Błonnik 8,7 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.