Przepisy

Bezglutenowa zapiekana owsianka

 
Smaczny deser? Przekąska w 10 minut? To możliwe?

No pewnie! A do tego w smaku praktycznie jak normalne ciastko glutenowe. Osoby, które zmagają się z celiakią wiedzą, jak trudno odwzorować smak zwykłych ciast. Dlatego tym bardziej polecam do próbowania i polecania dalej!

 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Płatki owsiane (bezglutenowe) – 35 g
  • Śliwki– 3 szt
  • Masło – 15 g
  • Dżem malinowy bez cukru 100% owoców – 40 g
Kruszonka:
  • Kaszka kukurydziana – 15 g
  • Masło – 10 g
  • Cukier brązowy – 1 łyżeczka

 

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj sobie małą formę jak do mini tarty.
  2. Wsyp na dno płatki owsiane.
  3. Na płatki w małych kawałeczkach rozłóż pierwszą część masła (15gr).
  4. Następnie rozsmaruj dżem.
  5. Wszystko razem wymieszaj.
  6. Na koniec połóż przekrojone na pół śliwki (bez pestek).
  7. Zapiekaj w piekarniku około 15 minut w 200 stopniach.
  8. W międzyczasie przygotuj bezglutenową kruszonkę.
  9. Drugą część masła rozpuść i dodaj do tego cukier oraz kaszkę kukurydzianą. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  10. Tak przygotowaną masę posyp wierzch śliwek i zapiekaj jeszcze około 8 minut.

Smacznego!

Przepis jest na 1 porcję.

 

Rozkład makroskładników:

  • 472 kcal
  • Białko 5,6 g
  • Tłuszcz 23,6 g
  • Węglowodany 64 g
  • Błonnik 5,1 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: