Smaczny deser? Przekąska w 10 minut? To możliwe?
No pewnie! A do tego w smaku praktycznie jak normalne ciastko glutenowe. Osoby, które zmagają się z celiakią wiedzą, jak trudno odwzorować smak zwykłych ciast. Dlatego tym bardziej polecam do próbowania i polecania dalej!
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Płatki owsiane (bezglutenowe) – 35 g
- Śliwki– 3 szt
- Masło – 15 g
- Dżem malinowy bez cukru 100% owoców – 40 g
Kruszonka:
- Kaszka kukurydziana – 15 g
- Masło – 10 g
- Cukier brązowy – 1 łyżeczka
Opis przygotowania:
- Przygotuj sobie małą formę jak do mini tarty.
- Wsyp na dno płatki owsiane.
- Na płatki w małych kawałeczkach rozłóż pierwszą część masła (15gr).
- Następnie rozsmaruj dżem.
- Wszystko razem wymieszaj.
- Na koniec połóż przekrojone na pół śliwki (bez pestek).
- Zapiekaj w piekarniku około 15 minut w 200 stopniach.
- W międzyczasie przygotuj bezglutenową kruszonkę.
- Drugą część masła rozpuść i dodaj do tego cukier oraz kaszkę kukurydzianą. Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę posyp wierzch śliwek i zapiekaj jeszcze około 8 minut.
Smacznego!
Przepis jest na 1 porcję.
Rozkład makroskładników:
- 472 kcal
- Białko 5,6 g
- Tłuszcz 23,6 g
- Węglowodany 64 g
- Błonnik 5,1 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.