Przepisy

Błyskawiczna pasta warzywna

Świetna alternatywa dla gotowych wędlin czy innych tego typu podobnych gotowych smarowideł. Tu mamy praktycznie same warzywa i przyprawy. Dla wegan świetnie się sprawdzi jako pasta na kanapki. Ma bardzo fajny smak i konsystencję. Jest wegańska i bezglutenowa i ma sporo błonnika.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Bakłażan – 300 g
  • Pieczarki – 300 g
  • Suszone pomidory w oleju – 3 szt
  • Oliwa truflowa – 3 łyżki
  • Babka płesznik – 2 łyżki
  • Sos sojowy bezglutenowy – 1 łyżka
  • Sól – 2 szczypty
  • Pieprz – do smaku
 

Opis przygotowania:

  1. Bakłażana i pieczarki myjemy. Bakłażan kroimy w kostkę, razem ze skórką.
  2. Pieczarki po umyciu, również kroimy w kostkę.
  3. To samo robimy z suszonym pomidorami (po odsączeniu).
  4. Na patelni razem z oliwą dusimy wszystkie warzywa, aż będą miękkie i wyparuje cała woda.
  5. Do miski wsypujemy zawartość patelni. Dodajemy babkę płesznik, sos sojowy oraz przyprawy.
  6. Całość blendujemy blenderem na gładką masę.

Smacznego!

Przepis jest na 5 porcji.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 111 kcal
  • Białko 3,2 g
  • Tłuszcz 7,6 g
  • Węglowodany 4 g
  • Błonnik 6,4 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: