Świetna alternatywa dla gotowych wędlin czy innych tego typu podobnych gotowych smarowideł. Tu mamy praktycznie same warzywa i przyprawy. Dla wegan świetnie się sprawdzi jako pasta na kanapki. Ma bardzo fajny smak i konsystencję. Jest wegańska i bezglutenowa i ma sporo błonnika.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Bakłażan – 300 g
- Pieczarki – 300 g
- Suszone pomidory w oleju – 3 szt
- Oliwa truflowa – 3 łyżki
- Babka płesznik – 2 łyżki
- Sos sojowy bezglutenowy – 1 łyżka
- Sól – 2 szczypty
- Pieprz – do smaku
Opis przygotowania:
- Bakłażana i pieczarki myjemy. Bakłażan kroimy w kostkę, razem ze skórką.
- Pieczarki po umyciu, również kroimy w kostkę.
- To samo robimy z suszonym pomidorami (po odsączeniu).
- Na patelni razem z oliwą dusimy wszystkie warzywa, aż będą miękkie i wyparuje cała woda.
- Do miski wsypujemy zawartość patelni. Dodajemy babkę płesznik, sos sojowy oraz przyprawy.
- Całość blendujemy blenderem na gładką masę.
Smacznego!
Przepis jest na 5 porcji.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 111 kcal
- Białko 3,2 g
- Tłuszcz 7,6 g
- Węglowodany 4 g
- Błonnik 6,4 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.