Przepisy

Czekoladowe ciasto dyniowe

Bardzo czekoladowe, miękkie, puszyste i wilgotne bezglutenowe ciasto. Takie ciasta zapadają długo w pamięć. Ma bardzo dobry skład. Nie jest za słodkie, jest bardzo sycące a przy tym ma niski ładunek glikemiczny. To ciasto z gatunku tych, które trudno odgadnąć, że nie ma glutenu. Jednym słowem pyszne!
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Dynia Hokkaido – 500 g
  • Gorzka czekolada (min. 70%) – 140 gr
  • Mąka gryczana z kaszy niepalonej – 250 g
  • Jajka – 4 szt.
  • Cukier brązowy – 100 g
  • Jogurt grecki – 100 g
  • Przyprawa korzenna – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Laska wanilii – ½ laski
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
 

Opis przygotowania:

  1. Czekoladę – 1 tabliczkę pokroić lub pokruszyć drobno. Można zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Resztę zostawić na polewę.
  2. Z dyni wydrążyć środek a resztę pokroić na kawałki razem ze skórką. Na patelni z niewielką ilością wody poddusić dynie na małej mocy, aż do momentu, gdy zrobi się puree.
  3. Do blendera wrzucić puree z dyni, cukier, jajka, ziarenka z laski wanilii oraz jogurt grecki. Wszystko razem zmiksować. Można użyć też robota miksującego.
  4. Przelać masę do miski, dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać robotem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przelać gotową masę.
  6. Piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  7. Ciasto po ostudzeniu udekorować resztą roztopionej czekolady.

Przepis jest na 24 kawałków.

 

Rozkład makroskładników (na 1 kawałek):

  • 112 kcal
  • Białko 3,5 g
  • Tłuszcz 3,6 g
  • Węglowodany 16 g
  • Błonnik 1,4 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: