Przepisy

Deser mleczny z tapioki

Bardzo lubię desery, które nie są bardzo słodkie w smaku, ale jednocześnie smakują jak deser. Przy właściwie skomponowanej diecie takie desery mogą pojawiać się jako pełnowartościowy posiłek czy to przekąska lub drugie śniadanie. Nie zapominajmy jednak, że w dalszym ciągu mają one sporo węglowodanów i trzeba to uwzględnić w dziennym zapotrzebowaniu. Osoby, które nie spożywają mleka krowiego mogą je zastąpić napojem roślinnym. Kliknij tutaj, żeby poznać jego wegańską alternatywę.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Tapioka granulat – 120 g
  • Mleko 1,5% – 600 ml
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Truskawki mrożone (lub inne owoce) – 500 g
 

Opis przygotowania:

  1. Tapiokę wsypujemy do miski i zalewamy wodą, aby napęczniała. Zostawiamy ja tak na około pół godziny.
  2. W międzyczasie blenderem blendujemy mrożone truskawki na jednolitą masę. Dobrze, żeby owoce lekko rozmrozić, bo będzie łatwiej je zblendować.
  3. Do ranka wsypujemy odcedzoną tapiokę. Wodę po odcedzeniu wylewamy. Zalewamy mlekiem i dodajemy cukier puder.
  4. Gotujemy na średniej mocy, cały czas mieszając, aby tapioka si nie przepaliła, przez około 15 minut.
  5. Następnie przelewamy do pucharków lub małych miseczek.
  6. Jak masa lekko się ostudzi, na wierch nakładamy mus z truskawek.
  7. Wszystko wkładamy do lodówki, aby ostygło.
  8. Jemy na zimno.

Smacznego!

Przepis jest na 6 porcji.

 
 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 159 kcal
  • Białko 4 g
  • Tłuszcz 1,8 g
  • Węglowodany 30 g
  • Błonnik 1,7 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: