Artykuły

Deser z tapioką i owocami

Bardzo lekki i zarazem słodki deser, który daje uczucie sytości na długo. Jeżeli jesteście fanami smaku kokosowego, to jest to coś co koniecznie musicie wypróbować. Jest wegański i bezglutenowy i ma bardzo fajny orientalny smak.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Tapioka granulat suchy – 150 g
  • Mrożone owoce (np. maliny) – 500 g
  • Mleczko kokosowe (12%) – 400 g
  • Woda – 2 szklanki
  • Syrop klonowy – 40 g
  • Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana – 15 g
  • Wiórki kokosowe – 1 łyżka
 

Opis przygotowania:

  1. Do garnka wsypać tapiokę. Dodać prawie całą wodę (zostawić sobie dosłownie 50-60 ml), mleczko kokosowe, syrop klonowy (jak nie macie możecie użyć np. brązowego cukru). I gotować na średniej mocy około 15 minut mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Odstawić na 15 minut, aby trochę przestygło.
  3. W tym czasie do drugiego garnka wsypać mrożone owoce, dodać resztę wody i tak długo gotować, aż owoce się rozmrożą i lekko zagotują.
  4. Przy pomocy blendera owoce zblendować na jednolitą masę.
  5. Gdy tapioka już napęcznieje przełożyć ją do pucharków i na wierzch nałożyć owocową masę.
  6. Pucharki wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby deser się schłodził.
  7. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Można też zetrzeć kostkę gorzkiej czekolady na wierzch.

Smacznego!

Przepis jest na 5 porcji.

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 282 kcal
  • Białko 2,1 g
  • Tłuszcz 10,7 g
  • Węglowodany 40 g
  • Błonnik 7,3 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Artykuły

Zobacz także:

No posts found!