Przepisy

Fit chruściki bezglutenowe

Wersja odchudzona popularnych chruścików. Pieczona w piekarniku, a nie na głębokim tłuszczu. Wersja bezglutenowa i bez nabiału, czyli alternatywa dla tradycyjnych tłustoczwartkowych słodkości.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Jajko 1 szt
  • Mąka z tapioki 80 g
  • Mąka owsiana bezglutenowa 45 g
  • Mąka ziemniaczana 30 g
  • Śmietanka migdałowa 40 g
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy 5 g
  • Cukier waniliowy bezglutenowy 10 g
  • Olej kokosowy 15 g
  • Cukier puder 5 g

 

Opis przygotowania:

  1. Olej kokosowy podgrzać, aby miał konsystencję płynną. Ostudzić.
  2. Jajko, śmietankę i połączyć z przesianymi mąkami przez sitko.
  3. Wyrobić ręcznie ciasto dodając olej kokosowy i przesiany proszek do pieczenia.
  4. Na koniec ugniatania dodać cukier wanilinowy
  5. Ciasto powinno nie być zbyt suche ani zbyt kleiste. Powinno odchodzić od ręki.
  6. Posypać deskę odrobiną mąki z tapioki i rozwałkować ciasto.
  7. Wycinać prostokąty i w każdym zrobić nacięcie w środku. Następnie jeden koniec przeciągnąć przez nacięcie.
  8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.
  10. Gdy chrusty ostygną posypać mała ilością cukru pudru.
Przepis jest na 2 porcje.
 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 433 kcal
  • Białko 7,1 g
  • Tłuszcz 13,8 g
  • Węglowodany 69 g
  • Błonnik 3 g

 

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: