Wersja odchudzona popularnych chruścików. Pieczona w piekarniku, a nie na głębokim tłuszczu. Wersja bezglutenowa i bez nabiału, czyli alternatywa dla tradycyjnych tłustoczwartkowych słodkości.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Jajko 1 szt
- Mąka z tapioki 80 g
- Mąka owsiana bezglutenowa 45 g
- Mąka ziemniaczana 30 g
- Śmietanka migdałowa 40 g
- Proszek do pieczenia bezglutenowy 5 g
- Cukier waniliowy bezglutenowy 10 g
- Olej kokosowy 15 g
- Cukier puder 5 g
Opis przygotowania:
- Olej kokosowy podgrzać, aby miał konsystencję płynną. Ostudzić.
- Jajko, śmietankę i połączyć z przesianymi mąkami przez sitko.
- Wyrobić ręcznie ciasto dodając olej kokosowy i przesiany proszek do pieczenia.
- Na koniec ugniatania dodać cukier wanilinowy
- Ciasto powinno nie być zbyt suche ani zbyt kleiste. Powinno odchodzić od ręki.
- Posypać deskę odrobiną mąki z tapioki i rozwałkować ciasto.
- Wycinać prostokąty i w każdym zrobić nacięcie w środku. Następnie jeden koniec przeciągnąć przez nacięcie.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.
- Gdy chrusty ostygną posypać mała ilością cukru pudru.
Przepis jest na 2 porcje.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 433 kcal
- Białko 7,1 g
- Tłuszcz 13,8 g
- Węglowodany 69 g
- Błonnik 3 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.