Co na obiad??
Jak słyszę to pytanie, to mam ciarki na całym ciele.
Ile razy to już słyszeliście? To ulubione pytanie dzieci, męża, partnera, partnerki a nawet nas samych? Żeby więc nie mieć tego typu wstrząsów, wyspecjalizowałam się w szybkich, prostych i zdrowych daniach. Cierpimy na brak czasu, który nie sprzyja racjonalnemu odżywianiu, dlatego moje diety, które układam dla podopiecznych są proste, łatwe i właściwie zbilansowane. Tak jak ten przepis – szybki – o nie – nie szybki – on jest błyskawiczny!
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Bataty – 500 gr (jeden duży)
- Ser halloumi – 1 opakowanie
- Oliwa z oliwek – 10 g
- Pieprz- 2 szczypty
- Sól – 2 szczypty
- Wędzona papryka – łyżeczka
- Sezam czarny – pół łyżeczki
- Kurkuma – 2 szczypty
Opis przygotowania:
- Batata obieramy i kroimy w paski (jak do frytek).
- Ser halloumi również kroimy w słupki.
- Pokrojonego batata wrzucamy do miski i posypujemy solą, pieprzem, wędzoną papryką i oliwą. Łyżką mieszamy, aby składniki się połączyły. Wędzona papryka ma tu ogromne znaczenie – „robi robotę” w smaku.
- Do małej żaroodpornej miseczki układamy ser i posypujemy papryką, kurkumą, ziarnami sezamu i mieszamy, aby ser obtoczyć w przyprawach.
- Na blaszkę układamy papier do pieczenia i wysypujemy pokrojone bataty i miseczkę z serem.
- Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni i pieczemy około 20-25 minut, sprawdzając, żeby frytki się nie przypaliły.
- W połowie pieczenia odwracamy ser halloumi, aby równomiernie się przypiekł.
Smacznego!
Przepis jest na 3 porcje.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 483 kcal
- Białko 22,1 g
- Tłuszcz 28,2 g
- Węglowodany 29,4 g
- Błonnik 6,1 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.