Gołąbki bezmięsne. Mogą być w wersji na ostro lub łagodnej.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Kapusta pekińska 750 g
- Pomidory w puszce 400 g
- Passata pomidorowa 340 g
- Pieczarki świeże 300 g
- Por 250 g
- Szpinak baby 240 g
- Ser pecorino 15 g
- Ryż brązowy 200 gr
- Koncentrat pomidorowy 25 g
- Czosnek 3 ząbki
- Papryczka ostra chili 1/2 szt
- Oliwa z oliwek truflowa 10 g
- Sól himalajska 7 g
- Pieprz biały 2 szczypty
Opis przygotowania:
- Szpinak baby podduś na patelni, aby puścił sok.
- Dodaj pokrojone pieczarki i pora i duś aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczki (jeżeli lubisz łagodne to nie dodawaj lub dodaj mniej) i oliwę i podsmaż.
- W osobnym garnku ugotuj ryż.
- W osolonej wodzie ugotuj lekko kapustę, tak żeby liście zmiękły.
- Dodaj do warzyw ugotowany ryż, połowę pomidorów z puszki, starty parmezan, sól i pieprz.
- Na osobnej patelni przygotuj sos – pozostałe pomidory z puszki, cassatę, przecież pomidorowy oraz przyprawy podsmaż chwilę.
- Następnie gotowy farsz zawijaj w liście kapusty i odkładaj do osobnego garnka. Na dno wyłóż kilka liści kapusty, żeby gołąbki się nie przypaliły.
- Zalej gołąbki sosem i gotuj na małym ogniu jeszcze 20-30 minut.
Przepis jest na 3 porcje.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 462 kcal
- Białko 20,2 g
- Tłuszcz 8,3 g
- Węglowodany 67,5 g
- Błonnik 21,8 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.