Przepisy

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki bezmięsne. Mogą być w wersji na ostro lub łagodnej.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Kapusta pekińska 750 g
  • Pomidory w puszce 400 g
  • Passata pomidorowa 340 g
  • Pieczarki świeże 300 g
  • Por 250 g
  • Szpinak baby 240 g
  • Ser pecorino 15 g
  • Ryż brązowy 200 gr
  • Koncentrat pomidorowy 25 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Papryczka ostra chili 1/2 szt
  • Oliwa z oliwek truflowa 10 g
  • Sól himalajska 7 g
  • Pieprz biały 2 szczypty
 

Opis przygotowania:

  1. Szpinak baby podduś na patelni, aby puścił sok.
  2. Dodaj pokrojone pieczarki i pora i duś aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczki (jeżeli lubisz łagodne to nie dodawaj lub dodaj mniej) i oliwę i podsmaż.
  4. W osobnym garnku ugotuj ryż.
  5. W osolonej wodzie ugotuj lekko kapustę, tak żeby liście zmiękły.
  6. Dodaj do warzyw ugotowany ryż, połowę pomidorów z puszki, starty parmezan, sól i pieprz.
  7. Na osobnej patelni przygotuj sos – pozostałe pomidory z puszki, cassatę, przecież pomidorowy oraz przyprawy podsmaż chwilę.
  8. Następnie gotowy farsz zawijaj w liście kapusty i odkładaj do osobnego garnka. Na dno wyłóż kilka liści kapusty, żeby gołąbki się nie przypaliły.
  9.  Zalej gołąbki sosem i gotuj na małym ogniu jeszcze 20-30 minut.

Przepis jest na 3 porcje.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 462 kcal
  • Białko 20,2 g
  • Tłuszcz 8,3 g
  • Węglowodany 67,5 g
  • Błonnik 21,8 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: