Przepisy

Kapuśniak

Kapuśniak na świeżej kapuście, bez mięsa z nietypowym składnikiem, który „robi” cały smak zupy. Zupka jest lekka, łatwa w przygotowaniu i dobra zarówno na ciepłe jak i chłodne dni
 
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Kapusta biała – 500 g
  • Ziemniaki – 250 g
  • Marchew – 125 g
  • Pietruszka korzeń – 125 g
  • Cebula – 180 g
  • Pomidory koktajlowe – 250 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Woda – 1,25 l
  • Ocet – 2 łyżki
  • Bulion warzywny – koncentrat (dobrej jakości z prostym składem) – 2 łyżeczki
  • Masło – 60 gr
  • Maślanka – 175 g
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól himalajska – łyżeczka
  • Pieprz czarny – łyżeczka

 

Opis przygotowania:

  1. Kapustę, czosnek, cebulę, pietruszkę, marchewkę pokroić.
  2. Pomidorki pokroić na 8 części.
  3. Włożyć wszystko do garnka i dodać masła.
  4. Dusić 5 – 8 minut mieszając od czasu do czasu.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  6. Dodać do podduszonych warzyw.
  7. Wszystko zalać wodą, dodać bulion warzywny i ocet oraz przyprawy.
  8. Gotować na średniej mocy około 40 minut.
  9. Na koniec dodać sekretny składnik, czyli maślankę.

Smacznego!

Przepis jest na 5 porcji.

 

Rozkład makroskładników:

  • 235 kcal
  • Białko 6,3 g
  • Tłuszcz 11,2 g
  • Węglowodany 30,5g
  • Błonnik 7 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: