Przepisy

Krem z pomidorów z zaskakującym składnikiem

 
Ta zupa krem jest tak przepyszna, że mogłabym ją jeść na okrągło. Dodatkowo jest naprawdę sycąca no i ma dużo pełnowartościowego białka, co jak na zupę bez mięsa może być prawdziwym zaskoczeniem, a to dzięki jednemu dodatkowi!

Przede wszystkim ta zupka jest na samych świeżych pomidorach, a to już samo w sobie robi różnicę. Najlepsza jest, jeżeli użyjemy pomidorów malinowych. Po drugie głębie smaku podbija dodatkowo wcześniejsze zapieczenie warzyw w piekarniku, dodatek miodu i oliwy truflowej.

A na koniec HIT – do zupy dodaję miarkę białka serwatkowego – to powoduje, że ma ona naprawdę aksamitny smak, robi się jeszcze gęstsza i bardziej sycąca, ponieważ ma dużo białka.

 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Pomidor 2 kg
  • Marchew 180 gr
  • Pietruszka korzeń – 1 szt
  • Por – 0,5 szt
  • Czosnek 15 gr
  • Miód pszczeli – 1-2 łyżeczki
  • Serek mascarpone – łyżeczka
  • Oliwa z oliwek (truflowa) – 20 gr
  • Odżywka białkowa (WPC) – 1 miarka
  • Bazylia świeża – kilka listków
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz czarny – szczypta
 

Opis przygotowania:

  1. Pomidory pokrój w ćwiartki. Marchew, pietruszkę, por i czosnek obierz i pokrój na większe kawałki.
  2. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą i miodem.
  3. Piecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni około 40 minut.
  4. Następnie przełóż wszystko go garnka. Dodaj przyprawy, bazylię i serek mascaropne. Podduś chwilę i zblenduj.
  5. Dodaj na koniec odżywkę białkową i jeszcze raz zblenduj.
  6. Jeżeli zupa jest za gęsta dodaj wody.
  7. Udekoruj bazylią.

Przepis jest na 5 porcji.

 
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
  • 212 kcal
  • Białko 11 gr
  • Tłuszcz 8,1 gr
  • Węglowodany 19,8 gr
  • Błonnik 7,6 gr

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: