Przedstawiam smakowity krem z prawdziwych pomidorów. Smak ma wyjątkowy, a to dzięki wcześniejszemu zapieczeniu warzyw w piekarniku i dodatkowi w postaci miodu. Zawsze zachęcam do eksperymentowania, żeby nadawać nowe smaki znanym już potrawom, dzięki temu dieta nie będzie nudna i monotonna, ale dalej nie zabierająca nam mnóstwa. Dlatego jak zwykle przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu a do tego smaczny.
W wersji bez nabiału zastąp serek mascarpone mleczkiem kokosowym lub migdałowym.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Pomidor 2 kg
- Marchew 180 g
- Czosnek 15 g
- Miód pszczeli 48 g
- Serek mascarpone 48 g
- Oliwa z oliwek 20 g
- Bazylia świeża – 8 g
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz czarny – szczypta
Opis przygotowania:
- Pomidory pokrój w ćwiartki. Marchew i czosnek obierz i pokrój w talarki.
- Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą i miodem.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 215 stopni około 30 minut.
- Następnie przełóż wszystko go garnka. Dodaj przyprawy i serek mascaropne. Podduś chwilę i zblenduj.
- Udekoruj bazylią.
Przepis jest na 4 porcje.
Rozkład makroskładników:
- 247 kcal
- Białko 5,7 g
- Tłuszcz 10,9 g
- Węglowodany 28,2 g
- Błonnik 7,9 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.