Przepisy

Krem z pomidorów

 
Przedstawiam smakowity krem z prawdziwych pomidorów. Smak ma wyjątkowy, a to dzięki wcześniejszemu zapieczeniu warzyw w piekarniku i dodatkowi w postaci miodu. Zawsze zachęcam do eksperymentowania, żeby nadawać nowe smaki znanym już potrawom, dzięki temu dieta nie będzie nudna i monotonna, ale dalej nie zabierająca nam mnóstwa. Dlatego jak zwykle przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu a do tego smaczny.

W wersji bez nabiału zastąp serek mascarpone mleczkiem kokosowym lub migdałowym.

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Pomidor 2 kg
  • Marchew 180 g
  • Czosnek 15 g
  • Miód pszczeli 48 g
  • Serek mascarpone 48 g
  • Oliwa z oliwek 20 g
  • Bazylia świeża – 8 g
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz czarny – szczypta
 

Opis przygotowania:

 
  1. Pomidory pokrój w ćwiartki. Marchew i czosnek obierz i pokrój w talarki.
  2. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą i miodem.
  3. Piecz w piekarniku w temperaturze 215 stopni około 30 minut.
  4. Następnie przełóż wszystko go garnka. Dodaj przyprawy i serek mascaropne. Podduś chwilę i zblenduj.
  5. Udekoruj bazylią.

Przepis jest na 4 porcje.

Rozkład makroskładników:

  • 247 kcal
  • Białko 5,7 g
  • Tłuszcz 10,9 g
  • Węglowodany 28,2 g
  • Błonnik 7,9 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: