Przepisy

Krewetki z porem

Szybki, sycący obiad bogaty w białko, ale także w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. Pamiętajmy, że ryby, owoce morza powinniśmy spożywać minimum trzy razy w tygodniu, aby dostarczyć wraz z dietą właśnie bezcennych dla nas kwasów omega-3. Wegetarianie czy weganie powinni szukać tych źródeł np. w algach ale też w siemieniu lnianym czy nasionach chia oraz innych bogatych w te kwasy źródłach.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Krewetki tygrysie – 400 g
  • Por – 100 g
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
  • Pietruszka liście – 1 łyżeczka
  • Sezam czarny – 0,5 łyżeczki
  • Makaron ryżowy z czarnym sezamem – 150 g
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sól – 2 szczypty
  • Pieprz – 2 szczypty
 

Opis przygotowania:

  1. Krewetki obrać ze skorupek i oczyścić.
  2. Por (biała część) i czosnek pokroić. Por w cienkie krążki, czosnek w drobną kostkę.
  3. Por i czosnek podsmażyć na oliwie, aż do momentu gdy por będzie miękki.
  4. Dodać krewetki i pomidorki i podsmażyć parę minut, aż krewetki zrobią się różowe, ale nie za długo, żeby nie były gumowate.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Makaron ugotować al dente.
  7. Na talerz wyłożyć krewetki i makaron. Posypać sezamem i poszatkowaną pietruszką.

Smacznego!

Przepis jest na 3 porcje

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 376 kcal
  • Białko 35,1 g
  • Tłuszcz 5,2 g
  • Węglowodany 45,5 g
  • Błonnik 3,7 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: