Szybki, sycący obiad bogaty w białko, ale także w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. Pamiętajmy, że ryby, owoce morza powinniśmy spożywać minimum trzy razy w tygodniu, aby dostarczyć wraz z dietą właśnie bezcennych dla nas kwasów omega-3. Wegetarianie czy weganie powinni szukać tych źródeł np. w algach ale też w siemieniu lnianym czy nasionach chia oraz innych bogatych w te kwasy źródłach.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Krewetki tygrysie – 400 g
- Por – 100 g
- Czosnek – 6 ząbków
- Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
- Pietruszka liście – 1 łyżeczka
- Sezam czarny – 0,5 łyżeczki
- Makaron ryżowy z czarnym sezamem – 150 g
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól – 2 szczypty
- Pieprz – 2 szczypty
Opis przygotowania:
- Krewetki obrać ze skorupek i oczyścić.
- Por (biała część) i czosnek pokroić. Por w cienkie krążki, czosnek w drobną kostkę.
- Por i czosnek podsmażyć na oliwie, aż do momentu gdy por będzie miękki.
- Dodać krewetki i pomidorki i podsmażyć parę minut, aż krewetki zrobią się różowe, ale nie za długo, żeby nie były gumowate.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Makaron ugotować al dente.
- Na talerz wyłożyć krewetki i makaron. Posypać sezamem i poszatkowaną pietruszką.
Smacznego!
Przepis jest na 3 porcje
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 376 kcal
- Białko 35,1 g
- Tłuszcz 5,2 g
- Węglowodany 45,5 g
- Błonnik 3,7 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.