Przepisy

Mini racuchy z bananem

To świetny przepis dla dzieci, ale nie tylko. Szybki w przygotowaniu, a dzięki małym rozmiarom wygląda fikuśnie i można urozmaicić sobie listę śniadaniowych dań. Bardzo dobrze sprawdzi się jako przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub posiłek po treningu, ponieważ ma dużo białka i węglowodanów.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Banan – 1 sztuka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko krowie 2% – 25 ml
  • Mąka pszenna (typ 750) – 50 g
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • Skórka z cytryny (tarta lub gotowa w proszku) – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – łyżeczka
  • Cukier puder – łyżeczka
  • Borówki amerykańskie – garść
 

Opis przygotowania:

  1. Banana kroimy w plasterki, nie za cienkie, ale też nie za grube – około 0,5 cm.
  2. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, czyli mieszamy lub blendujemy jajko, mleko, mąkę, cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny na gładką masę.
  3. Plasterki banana zanurzamy w naleśnikowym cieście i obracamy z każdej strony.
  4. Następnie wyciągamy widelcem i delikatnie układamy na rozgrzanej patelni.
  5. Na patelni z małą ilością tłuszczu smażymy na małej mocy racuchy z każdej strony na złoty kolor.
  6. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Podpowiem, że jeżeli zrobimy to przez małe siteczko, to zużyjemy cukru zdecydowanie mniej i będzie to efektowniej wyglądało.
  7. Na koniec posypujemy borówkami.

Smacznego!

Przepis jest na 1 porcję.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

 
  • 488 kcal
  • Białko 15,3 g
  • Tłuszcz 12,4 g
  • Węglowodany 77 g
  • Błonnik 5 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: