To świetny przepis dla dzieci, ale nie tylko. Szybki w przygotowaniu, a dzięki małym rozmiarom wygląda fikuśnie i można urozmaicić sobie listę śniadaniowych dań. Bardzo dobrze sprawdzi się jako przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub posiłek po treningu, ponieważ ma dużo białka i węglowodanów.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Banan – 1 sztuka
- Jajko – 1 sztuka
- Mleko krowie 2% – 25 ml
- Mąka pszenna (typ 750) – 50 g
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
- Skórka z cytryny (tarta lub gotowa w proszku) – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – łyżeczka
- Cukier puder – łyżeczka
- Borówki amerykańskie – garść
Opis przygotowania:
- Banana kroimy w plasterki, nie za cienkie, ale też nie za grube – około 0,5 cm.
- Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, czyli mieszamy lub blendujemy jajko, mleko, mąkę, cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny na gładką masę.
- Plasterki banana zanurzamy w naleśnikowym cieście i obracamy z każdej strony.
- Następnie wyciągamy widelcem i delikatnie układamy na rozgrzanej patelni.
- Na patelni z małą ilością tłuszczu smażymy na małej mocy racuchy z każdej strony na złoty kolor.
- Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Podpowiem, że jeżeli zrobimy to przez małe siteczko, to zużyjemy cukru zdecydowanie mniej i będzie to efektowniej wyglądało.
- Na koniec posypujemy borówkami.
Smacznego!
Przepis jest na 1 porcję.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 488 kcal
- Białko 15,3 g
- Tłuszcz 12,4 g
- Węglowodany 77 g
- Błonnik 5 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.