Smaczny, szybki i efektowny deser, który przygotowuje się 15 minut. Takie są te mini serniczki. Świetne jest też to, że są w wersji mini, czyli przygotowujemy sobie mono porcje. To skutecznie może nas skutecznie uchronić przed zjedzeniem kilograma ciasta 😉 Są w wersji bezglutenowej. Jeżeli ktoś jednak woli wersje klasyczną to wystarczy herbatniki bezglutenowe zastąpić zwykłymi.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Serek śmietankowy – 300 g
- Śmietana 12% – 120 g
- Jajka – 2 szt
- Erytrol – 50 g
- Herbatniki bezglutenowe – 40 g
- Masło – 20 g
- Miód pszczeli – 1 łyżka
- Truskawki – 250 g
- Wanilia – 1 laska,
- Woda – 2 szklanki
Opis przygotowania:
- Masło lekko rozpuścić.
- Herbatniki pokruszyć i polać rozpuszczonym masłem. Dodać dwie łyżki erytrolu. Wymieszać.
- Przygotować 6 małych żaroodpornych słoiczków.
- Herbatniki z masłem wyłożyć na dno w każdym słoiczku. Odstawić.
- Z laski wanilii wyciąć miąższ z ziarnami.
- Do miski przełożyć serek śmietankowy, resztę erytrolu, śmietanę, jajka i miąższ z wanilii.
- Wszystko razem zblendować na gładką masę.
- Przelać do słoiczków z herbatnikami.
- Wszystkie słoiczki owinąć od góry folią aluminiową.
- Odstawić na blachę do pieczenia i uzupełnić blachę wodą. Tak aby serniczki były w kąpieli wodnej podczas pieczenia.
- Serniczki piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni około 35-40 minut.
- W międzyczasie przygotować mus. Truskawki zblendować z erytrolem i odstawić, aż serniczki lekko się ostudzą.
- Mus przełożyć na wierzch upieczonych serniczków. Gotowe desery włożyć do lodówki i podawać schłodzone.
Przepis jest na 6 serniczków.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 222 kcal
- Białko 4,4 g
- Tłuszcz 18 g
- Węglowodany 10,5 g
- Błonnik 1 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.