Te mini serniczki to świetny pomysł na przygotowanie ulubionego ciasta, ale w wersji bez wyrzutów sumienia. Przepis jest tylko na 3 małe serniczki, więc nie zjemy całej blachy a przy tym wyglądają naprawdę uroczo i efektownie w mini wersji. Dodatkowo jest to bardzo szybki przepis, więc można go przygotować nawet jak mamy niezapowiedzianych gości.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Jajka – 3 szt
- Ser ricotta – 250 g
- Cukier wanilinowy – 1 łyżka
- Cukier puder – 3 łyżki
- Skrobia ziemniaczana – 3 łyżki
- Maliny mrożone – 300 g
- Woda – 1 łyżka
- Sól – szczypta
Opis przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli dodając powoli 2 łyżki cukru pudru.
- W oddzielnej misce żółtka połączyć z łyżką gorącej wody i z cukrem wanilinowym i mikserem miksować 2 – 3 minuty.
- Następnie do żółtek dodać ricottę, delikatnie miksując i skrobię ziemniaczaną.
- Do powstałej masy dodać pianę z białek delikatnie mieszając wszystko łyżką.
- Małe okrągłe foremki delikatnie nasmarować masłem.
- Na ich dno położyć mrożone maliny i wylać masę sernikową.
- Piec w piekarniku w temperaturze 210 stopni około 15 minut, aż serniczki się zarumienią.
- Po wystudzeniu posypać resztą cukru pudru.
Przepis jest na 3 porcje.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 400 kcal
- Białko 17,9 g
- Tłuszcz 16,5 g
- Węglowodany 41,6 g
- Błonnik 6,8 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.