Przepisy

Mini serniczki

Te mini serniczki to świetny pomysł na przygotowanie ulubionego ciasta, ale w wersji bez wyrzutów sumienia. Przepis jest tylko na 3 małe serniczki, więc nie zjemy całej blachy a przy tym wyglądają naprawdę uroczo i efektownie w mini wersji. Dodatkowo jest to bardzo szybki przepis, więc można go przygotować nawet jak mamy niezapowiedzianych gości.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

 
  • Jajka – 3 szt
  • Ser ricotta – 250 g
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • Cukier puder – 3 łyżki
  • Skrobia ziemniaczana – 3 łyżki
  • Maliny mrożone – 300 g
  • Woda – 1 łyżka
  • Sól – szczypta
 

Opis przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli dodając powoli 2 łyżki cukru pudru.
  3. W oddzielnej misce żółtka połączyć z łyżką gorącej wody i z cukrem wanilinowym i mikserem miksować 2 – 3 minuty.
  4. Następnie do żółtek dodać ricottę, delikatnie miksując i skrobię ziemniaczaną.
  5. Do powstałej masy dodać pianę z białek delikatnie mieszając wszystko łyżką.
  6. Małe okrągłe foremki delikatnie nasmarować masłem.
  7. Na ich dno położyć mrożone maliny i wylać masę sernikową.
  8. Piec w piekarniku w temperaturze 210 stopni około 15 minut, aż serniczki się zarumienią.
  9. Po wystudzeniu posypać resztą cukru pudru.

Przepis jest na 3 porcje.

 
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
  • 400 kcal
  • Białko 17,9 g
  • Tłuszcz 16,5 g
  • Węglowodany 41,6 g
  • Błonnik 6,8 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: