Przepisy

Muffinki z warzywami

Muffinki to zawsze dobry wybór na posiłek „na wynos”. Sprawdzą się też jako propozycja dla dzieci, bo ładnie wyglądają i zawierają „ukryte” warzywa, a z ich jedzeniem dzieci mają często problem. Jedna muffinka to zaledwie 72 kcal a przy tym ma dużo białka i zaledwie 1 g węglowodanów.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Ser gouda – 100 g
  • Pomidorki koktajlowe – 120 g
  • Papryka czerwona – 100 g
  • Pieczarki świeże – 100 g
  • Liście bazylii – 10 listków
  • Jajka – 6 szt
  • Pieprz mielony – szczypta
  • Oliwki czarne – 2-3 sztuki do dekoracji
 

Opis przygotowania:

  1. Pomidory, paprykę, pieczarki i bazylię drobno kroimy lub blendujemy blenderem.
  2. Przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody.
  3. Ser tarkujemy na tarce o średnich oczkach.
  4. Do miski wbijamy jajka.
  5. Dodajemy odsączone warzywa, tarkowany ser oraz pieprz.
  6. Wszystko mieszamy chwilę trzepaczką do ubijania.
  7. Przygotowujemy silikonowe foremki lub blachę do muffinek i wykładamy ją papierowymi foremkami.
  8. Masę wlewamy do foremek.
  9. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni około 15 minut.
  10. Dekorujemy pokrojonymi oliwkami.
  11. Podajemy na zimno lub ciepło.

Przepis jest na 12 muffinek.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 73 kcal
  • Białko 6,2 g
  • Tłuszcz 4,7 g
  • Węglowodany 0,9 g
  • Błonnik 0,5 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: