Przepisy

Naleśniki ruskie

To świetna alternatywa dla pierogów ruskich. Można je zrobić naprawdę dużo szybciej, a są tak samo smaczne. Jak dla mnie nawet smaczniejsze, bo naleśniki możemy przygotować cieniutkie i wówczas są miękkie i aksamitne, a z ciastem na pierogi różnie bywa ;-). Jest to też świetna alternatywa dla świątecznych pierogów, bo nie ubrudzimy się po pachy.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Ziemniaki – 400 g
  • Cebula – 150 g
  • Twaróg półtłusty – 250 g
  • Mleko 2% – szklanka
  • Jajka – 2 szt
  • Mąka – 150 g
  • Oliwa z oliwek – do podsmażenia
  • Sól – łyżeczka
  • Pieprz – pół łyżeczki
 

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy delikatnie posolone.
  2. Cebulę obieramy i kroimy.
  3. Następnie podsmażamy na niedużej ilości oliwy.
  4. Twaróg kroimy na kilka części i wkładamy do miski.
  5. Do twarogu dodajemy ugotowane ziemniaki, podsmażoną cebulę, sól i pieprz.
  6. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Odstawiamy.
  7. Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mleko, jajka i mąkę łączymy na jednolitą masę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Powinno nam wyjść około 10-12 sztuk naleśników.
  8. Do naleśników nakładamy gotowy farsz i zawijamy je w trójkąciki.
  9. Podsmażamy lekko na oliwie każdy naleśnik z obu stron.

Naleśników wychodzi około 10 sztuk.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 344 kcal
  • Białko 19,1 g
  • Tłuszcz 11,2 g
  • Węglowodany 41 g
  • Błonnik 3,1 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: