Przepisy

Panna cotta light

Klasyczny, bardzo znany deser kojarzony raczej z dań serwowanych w restauracji. W rzeczywistości jest banalny w przygotowaniu i do tego w mgnieniu oka. Dzisiaj przedstawiam Wam jego wersję w odchudzonej, dietetycznej odsłonie. Nie jest przez to tak bardzo słodki, ale osoby, które miały okazję go przetestować w mojej propozycji mówią, że jest wytrawny w smaku. Nie mogę się z tym nie zgodzić.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

Panna cotta:

  • Żelatyna – 4 łyżki
  • Mleko 2% – szklanka
  • Śmietana 12% – szklanka
  • Cukier puder – 4 łyżeczki
  • Laska wanilii lub aromat waniliowy – odrobina

Mus:

  • Maliny (mrożone) – 300 g
  • Cukier puder – 2 łyżeczki
 

Opis przygotowania:

  1. Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 5-6 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody i mieszamy.
  2. Rondelek wstawiamy na kuchenkę (na średnią moc) i dolewamy mleko, ciągle mieszając.
  3. Dodajemy śmietanę, cukier puder i wanilię (lub aromat). Mieszamy kilka minut (na niedużej mocy płyty).
  4. Przelewamy do małych miseczek i odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.
  5. W międzyczasie przygotowujemy mus.
  6. Owoce blendujemy na gładką masę z dodatkiem cukry pudru.
  7. Gdy panna cotta stężeje ogrzewamy chwilę od dołu miseczki, wówczas deser bez problemu wyślizgnie się z miseczek na talerzyk do góry dnem.
  8. Polewamy musem malinowym. Możemy ozdobić go listkami mięty i ulubionymi owocami.

Smacznego!

Przepis jest na 3 porcje.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 272 kcal
  • Białko 15,3 g
  • Tłuszcz 12 g
  • Węglowodany 22,7 g
  • Błonnik 6,7 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: