Klasyczny, bardzo znany deser kojarzony raczej z dań serwowanych w restauracji. W rzeczywistości jest banalny w przygotowaniu i do tego w mgnieniu oka. Dzisiaj przedstawiam Wam jego wersję w odchudzonej, dietetycznej odsłonie. Nie jest przez to tak bardzo słodki, ale osoby, które miały okazję go przetestować w mojej propozycji mówią, że jest wytrawny w smaku. Nie mogę się z tym nie zgodzić.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
Panna cotta:
- Żelatyna – 4 łyżki
- Mleko 2% – szklanka
- Śmietana 12% – szklanka
- Cukier puder – 4 łyżeczki
- Laska wanilii lub aromat waniliowy – odrobina
Mus:
- Maliny (mrożone) – 300 g
- Cukier puder – 2 łyżeczki
Opis przygotowania:
- Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 5-6 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody i mieszamy.
- Rondelek wstawiamy na kuchenkę (na średnią moc) i dolewamy mleko, ciągle mieszając.
- Dodajemy śmietanę, cukier puder i wanilię (lub aromat). Mieszamy kilka minut (na niedużej mocy płyty).
- Przelewamy do małych miseczek i odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.
- W międzyczasie przygotowujemy mus.
- Owoce blendujemy na gładką masę z dodatkiem cukry pudru.
- Gdy panna cotta stężeje ogrzewamy chwilę od dołu miseczki, wówczas deser bez problemu wyślizgnie się z miseczek na talerzyk do góry dnem.
- Polewamy musem malinowym. Możemy ozdobić go listkami mięty i ulubionymi owocami.
Smacznego!
Przepis jest na 3 porcje.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 272 kcal
- Białko 15,3 g
- Tłuszcz 12 g
- Węglowodany 22,7 g
- Błonnik 6,7 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.