Szybki i niezapomniany w smaku bezglutenowy pudding dyniowy.
Ma bardzo oryginalny smak i kolor, bo jego głównym składnikiem jest dynia. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, ale za to smakuje niebanalnie.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Dynia – 400 g
- Woda – 200 g
- Jogurt grecki – 200 g
- Wiórki kokosowe – 65 g
- Mąka ryżowa – 100 g
- Cukier brązowy – 100 g
- Mąka ryżowa – 100 g
- Sól – szczypta
Opis przygotowania:
- Z dyni wydrążyć środek i obrać skórkę. Obraną część pokroić na kawałki. Na patelni z niewielką ilością wody poddusić dynie na małej mocy, aż do momentu, gdy zrobi się puree.
- Puree z dyni przełożyć do miski lub wysokiego naczynia i dodać jogurt, mąkę ryżową, cukier, wiórki kokosowe oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zblendować przy użyciu blenera ba jednolitą masę.
- Gotową masę przełożyć do słoiczków lub silikonowych foremek.
- Następnie słoiczki lub foremki owinąć od góry folią aluminiową.
- Odstawić na blachę do pieczenia i uzupełnić blachę wodą. Tak aby pudding był w kąpieli wodnej podczas pieczenia.
- Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni około 30-40 minut.
- Następnie ostudzić posypać niewielką ilością wiórków kokosowych do dekoracji.
- Najlepiej smakuje schłodzony.
Przepis jest na 10 porcji.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 149 kcal
- Białko 2,3 g
- Tłuszcz 5,8 g
- Węglowodany 20,9 g
- Błonnik 2,7 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.