Przepisy

Pudding dyniowy

Szybki i niezapomniany w smaku bezglutenowy pudding dyniowy.

 

Ma bardzo oryginalny smak i kolor, bo jego głównym składnikiem jest dynia. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, ale za to smakuje niebanalnie.

 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Dynia – 400 g
  • Woda – 200 g
  • Jogurt grecki – 200 g
  • Wiórki kokosowe – 65 g
  • Mąka ryżowa – 100 g
  • Cukier brązowy – 100 g
  • Mąka ryżowa – 100 g
  • Sól – szczypta
 

Opis przygotowania:

  1. Z dyni wydrążyć środek i obrać skórkę. Obraną część pokroić na kawałki. Na patelni z niewielką ilością wody poddusić dynie na małej mocy, aż do momentu, gdy zrobi się puree.
  2. Puree z dyni przełożyć do miski lub wysokiego naczynia i dodać jogurt, mąkę ryżową, cukier, wiórki kokosowe oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zblendować przy użyciu blenera ba jednolitą masę.
  3. Gotową masę przełożyć do słoiczków lub silikonowych foremek.
  4. Następnie słoiczki lub foremki owinąć od góry folią aluminiową.
  5. Odstawić na blachę do pieczenia i uzupełnić blachę wodą. Tak aby pudding był w kąpieli wodnej podczas pieczenia.
  6. Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni około 30-40 minut.
  7. Następnie ostudzić posypać niewielką ilością wiórków kokosowych do dekoracji.
  8. Najlepiej smakuje schłodzony.

Przepis jest na 10 porcji.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 149 kcal
  • Białko 2,3 g
  • Tłuszcz 5,8 g
  • Węglowodany 20,9 g
  • Błonnik 2,7 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: