Kolejna odsłona racuchów, ale tym razem na bazie twarogu. Dzięki temu składnikowi są one dużo bardziej puszyste i miękkie, ale przede wszystkim bardziej sycące. Sytość zapewnia im większa zawartość białka. Tak więc śmiało można potraktować je nie tylko jako przekąskę czy śniadanie, ale również jako posiłek po treningowy. A przy okazji na nowo można odkryć racuchy, ale w zmienionej wersji. Jak ktoś ma więcej czasu to można również dodać do masy początkowo tylko żółtko, a białko ubić i dodać na sam koniec. Dzięki temu będą jeszcze bardziej puszyste.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Ser twarogowy półtłusty – 100 g
- Jajko – 1 sztuka
- Mleko krowie 2% – 50 ml
- Mąka pszenna (typ 750) – 75 g
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – łyżeczka
- Cukier puder – łyżeczka
- Borówki amerykańskie – garść
Opis przygotowania:
- Twaróg albo rozgniatamy widelcem bardzo dokładnie, albo używamy blendera i wówczas blendujemy składniki na ciasto na jednolitą masę, czyli twaróg, jajko, mleko, mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
- Na patelni z małą ilością tłuszczu smażymy na małej mocy racuchy z każdej strony na złoty kolor.
- Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Podpowiem, że jeżeli zrobimy to przez małe siteczko, to zużyjemy cukru zdecydowanie mniej i będzie to efektowniej wyglądało.
- Na koniec posypujemy borówkami.
Smacznego!
Przepis jest na 2 porcje.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 300 kcal
- Białko 18,4 g
- Tłuszcz 8,9 g
- Węglowodany 36,5 g
- Błonnik 1,7 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.