Smak tej sałatki jest naprawdę niesamowity. To jedno z moich ulubionych, szybkich i efektownych dań. A przy okazji ma mnóstwo witamin, antyoksydantów i polifenoli.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Ser kozi podpuszczkowy dojrzewający– 120 g
- Gruszka – ¾ szt
- Pomarańcza – 3/4 szt
- Mix sałat – 2 garście
- Owoce granatu – garść
- Orzechy włoskie – 10 g
- Słonecznik nasiona – 10 g
- Oliwa z oliwek – 10 g
- Krem z octu balsamicznego – 10 g
Opis przygotowania:
- Buraka (gotowanego) kroimy na średniej grubości plastry i układamy na półmisku.
- Na po układamy 1 gar sałat.
- Następnie obieramy gruszkę i pomarańczę kroimy je również w plastry. Układamy je na sałacie.
- Kropimy octem balsamicznym (połową).
- Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy.
- Następnie z rozgrzewamy patelnię i na połowie oliwy smażymy pokrojony w plastry kozi ser. Obsmażamy z każdej strony, tak aby się zarumienił.
- Obieramy granat.
- Na pomarańcze i gruszki posypujemy pozostałą częścią mixu sałat.
- Układamy na to podpieczony ser kozi.
- Posypujemy uprażonymi orzechami i słonecznikiem oraz nasionami granatu.
- Skrapiamy resztą octu i oliwy.
- Najlepiej jeść od razu, gdy ser jest jeszcze ciepły.
Przepis jest na około 6 porcji.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 114 kcal
- Białko 4,9 g
- Tłuszcz 7,4 g
- Węglowodany 6,1 g
- Błonnik 1,4 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.