Przepisy

Sałatka z zapiekanym kozim serem

Smak tej sałatki jest naprawdę niesamowity. To jedno z moich ulubionych, szybkich i efektownych dań. A przy okazji ma mnóstwo witamin, antyoksydantów i polifenoli.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Ser kozi podpuszczkowy dojrzewający– 120 g
  • Gruszka – ¾ szt
  • Pomarańcza – 3/4 szt
  • Mix sałat – 2 garście
  • Owoce granatu – garść
  • Orzechy włoskie – 10 g
  • Słonecznik nasiona – 10 g
  • Oliwa z oliwek – 10 g
  • Krem z octu balsamicznego – 10 g
 

Opis przygotowania:

  1. Buraka (gotowanego) kroimy na średniej grubości plastry i układamy na półmisku.
  2. Na po układamy 1 gar sałat.
  3. Następnie obieramy gruszkę i pomarańczę kroimy je również w plastry. Układamy je na sałacie.
  4. Kropimy octem balsamicznym (połową).
  5. Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy.
  6. Następnie z rozgrzewamy patelnię i na połowie oliwy smażymy pokrojony w plastry kozi ser. Obsmażamy z każdej strony, tak aby się zarumienił.
  7. Obieramy granat.
  8. Na pomarańcze i gruszki posypujemy pozostałą częścią mixu sałat.
  9. Układamy na to podpieczony ser kozi.
  10. Posypujemy uprażonymi orzechami i słonecznikiem oraz nasionami granatu.
  11. Skrapiamy resztą octu i oliwy.
  12. Najlepiej jeść od razu, gdy ser jest jeszcze ciepły.

Przepis jest na około 6 porcji.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 114 kcal
  • Białko 4,9 g
  • Tłuszcz 7,4 g
  • Węglowodany 6,1 g
  • Błonnik 1,4 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: