Ten przepis to remedium na brak czasu w okresie przedświątecznym. Robi je się błyskawicznie, a smakują i pachną świętami. Ja robię je w dwóch wersjach, na mące pszennej dla rodziny i na mące bezglutenowej dla siebie. W wersji gluten free używam mieszanki mąk do wypieków i naleśników.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Migdały w płatkach (lub mielone) – 80 g
- Mąka (pszenna lub bezglutenowa) – 250 g
- Masło – 80 g
- Miód – 200 g
- Przyprawa do piernika – łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
- Masa marcepanowa (opcjonalnie) – 50 g
Opis przygotowania:
- Migdały mielimy (jeżeli mamy płatki).
- W małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem.
- Przelewamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę.
- Wszystko łączymy ze sobą. Ja to robię zwykłą łyżką. Nie trzeba specjalnie wygniatać masy, bo szybko łączy się ze sobą.
- Na godzinę wkładamy do lodówki/
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papierze układamy małe kuleczki ulepione z masy, a na koniec delikatnie je spłaszczamy.
- Ja do każdej kuleczki dodaje jeszcze drobinę masy marcepanowej, ale to nie jest konieczne.
- Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
- Na koniec dekorujemy czy oprószając cukrem pudrem lub lukrem.
Ciasteczek wychodzi około 30 sztuk.
Rozkład makroskładników (na 1 ciastko):
- 87 kcal
- Białko 1,5 g
- Tłuszcz 3,7 g
- Węglowodany 11,6 g
- Błonnik 0,4 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.