Przepisy

Świąteczne szybkie ciasteczka

Ten przepis to remedium na brak czasu w okresie przedświątecznym. Robi je się błyskawicznie, a smakują i pachną świętami. Ja robię je w dwóch wersjach, na mące pszennej dla rodziny i na mące bezglutenowej dla siebie. W wersji gluten free używam mieszanki mąk do wypieków i naleśników.
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Migdały w płatkach (lub mielone) – 80 g
  • Mąka (pszenna lub bezglutenowa) – 250 g
  • Masło – 80 g
  • Miód – 200 g
  • Przyprawa do piernika – łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
  • Masa marcepanowa (opcjonalnie) – 50 g

 

Opis przygotowania:

  1. Migdały mielimy (jeżeli mamy płatki).
  2. W małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem.
  3. Przelewamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę.
  4. Wszystko łączymy ze sobą. Ja to robię zwykłą łyżką. Nie trzeba specjalnie wygniatać masy, bo szybko łączy się ze sobą.
  5. Na godzinę wkładamy do lodówki/
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Na papierze układamy małe kuleczki ulepione z masy, a na koniec delikatnie je spłaszczamy.
  8. Ja do każdej kuleczki dodaje jeszcze drobinę masy marcepanowej, ale to nie jest konieczne.
  9. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
  10. Na koniec dekorujemy czy oprószając cukrem pudrem lub lukrem.

Ciasteczek wychodzi około 30 sztuk.

 
Rozkład makroskładników (na 1 ciastko):
  • 87 kcal
  • Białko 1,5 g
  • Tłuszcz 3,7 g
  • Węglowodany 11,6 g
  • Błonnik 0,4 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: