Przepisy

Wędzona zupa dyniowa

Wędzona zupa dyniowa cudownie pachnąca  –  to możliwe i bardzo proste a do tego jest przepyszna. Jest na to szybki i łatwy sposób.

Sprawdź i wypróbuj ten przepis na wędzoną zupę dyniową a wejdzie on do Twojego menu na dłużej. Jest aromatyczna i sycąca.

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Dynia hokaido – ¾ sztuki
  • Papryka – 1 szt
  • Cebula – 1 szt
  • Czosnek – cala główka
  • Por – połowa białej części
  • Oliwa – 10 ml
  • Tofu wędzone – pół opakowania
  • Dorsz filet – 200 gr
  • Makaron ryżowy – 200 gr
  • Woda – 1-1,5 litra
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Wędzona papryka – łyżeczka
  • Płatki migdałów – po posypania

Opis przygotowania:

  1. Dynię kroimy i usuwamy środek. Nie obieramy ze skórki – tylko myjemy.
  2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kilka części wzdłuż.
  3. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Czosnek – cała główka tylko ścinamy końcówkę i w całości kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Resztę warzyw również układamy na blaszce i wszystko polewamy oliwą.
  5. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
  6. Warzywa po upieczeniu wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
  7. Tofu kroimy w kostkę i dorzucamy do wywaru i gotujemy około 15 minut.
  8. Doprawiamy i blendujemy na gładką masę blenderem.
  9. Rybę kroimy w kostkę i dodajemy do zblendowanej zupy i gotujemy jeszcze około 15 minut.
  10. W międzyczasie gotujemy makaron.
  11. Gotową zupę przelana do miseczki przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego!

Przepis jest na 6 porcji.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 284 kcal
  • Białko 13 g
  • Tłuszcz 5 g
  • Węglowodany 46 g
  • Błonnik 4,5 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: