Przepisy

Wegetariańskie curry

Pyszne, pożywne i rozgrzewające danie. W sam raz na pochmurną i deszczową jesień a także zimę.
 
 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Mleczko kokosowe – 500 g
  • Ziemniaki – 500 g
  • Kalafior – 200 g
  • Marchew – 200 g
  • Woda – 100 g
  • Kolendra świeża – spora garść
  • Cebula (najlepiej czosnkowa) 150 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Groszek zielony mrożony – 100 g
  • Cukinia 100 g
  • Imbir świeży – 20 g
  • Oliwa z oliwek 20 g
  • Sól himalajska 1 łyżeczka
  • Papryczka chili – opcjonalnie jak ktoś lubi ostre smaki

 

Opis przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek, imbir, kolendrę, opcjonalnie papryczkę chili (w wersji na ostro) drobno pokroić.
  2. Wszystko poddusić na patelni na oliwie kilka minut.
  3. Do garnka wlać mleczko kokosowe, wodę, sól i składniki z patelni i przy pomocy blendera zmiksować.
  4. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  5. Marchew w talarki.
  6. Warzywa dodać do pozostałych składników w garnku i gotować około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Następnie dodać rozdzielone różyczki kalafiora, zielony groszek oraz pokrojoną w plasterki cukinię i gotować jeszcze około 12 minut mieszając od czasu do czasu, żeby składniki się nie przypaliły.
  8. Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego!

Przepis jest na 4 porcje.

Rozkład makroskładników:

  • 463 kcal
  • Białko 9,5 g
  • Tłuszcz 32,3 g
  • Węglowodany 41,5g
  • Błonnik 15 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: