Przepisy

Wytrawna konfitura

Ta konfitura z czerwonej cebuli zawsze powinna być w zasięgu ręki. To świetny dodatek do różnych potraw, bo nadaje im niepowtarzalny i niebanalny smak. Można ją połączyć z tostami, kanapkami, grillowanym mięsem, stekami, serami i pieczonym camembertem. TA to tylko kilka przykładów.

Po przygotowaniu najlepiej ją schłodzić w lodówce, żeby składniki się połączyły. Można też włożyć do słoiczków i zakręcić, co pozwoli nam zrobić sobie zapasy i używać jej wtedy, kiedy przyjdzie na to ochota.

Jest to potrawa bezglutenowa, wegetariańska i wegańska.

Jak każda konfitura ma sporo węglowodanów, więc używamy jej jako dodatek do dań.

 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Cebula czerwona – 0,5 kg
  • Papryczka ostra – 1 szt
  • Oliwa z oliwek – 25 g
  • Ocet balsamiczny – 150 g
  • Cukier brązowy – 100 g
  • Sól – pół łyżeczki
 

Opis przygotowania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
  2. Dodajemy oliwę i dusimy na wolnym ogniu około 20-25 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Papryczkę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
  4. Dodajemy do cebuli pokrojoną paprykę, sól, ocet oraz cukier.
  5. Wszystko dobrze mieszamy i na patelni jeszcze przez około 25 minut mieszamy, na wolnym ogniu, aby woda odparowała.
  6. Konsystencja powinna być gęsta.
  7. Po ostygnięciu przełożyć do słoiczków. Można je zakręcić lub przykryć folią.
  8. Nadaje się do spożywana po schłodzeniu, jednak najbardziej aromatyczna jest w następnych dniach.

Przepis jest na 9 porcji.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 105 kcal
  • Białko 0,7 g
  • Tłuszcz 2,9 g
  • Węglowodany 16,8 g
  • Błonnik 0,9 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: