Ta konfitura z czerwonej cebuli zawsze powinna być w zasięgu ręki. To świetny dodatek do różnych potraw, bo nadaje im niepowtarzalny i niebanalny smak. Można ją połączyć z tostami, kanapkami, grillowanym mięsem, stekami, serami i pieczonym camembertem. TA to tylko kilka przykładów.
Po przygotowaniu najlepiej ją schłodzić w lodówce, żeby składniki się połączyły. Można też włożyć do słoiczków i zakręcić, co pozwoli nam zrobić sobie zapasy i używać jej wtedy, kiedy przyjdzie na to ochota.
Jest to potrawa bezglutenowa, wegetariańska i wegańska.
Jak każda konfitura ma sporo węglowodanów, więc używamy jej jako dodatek do dań.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Cebula czerwona – 0,5 kg
- Papryczka ostra – 1 szt
- Oliwa z oliwek – 25 g
- Ocet balsamiczny – 150 g
- Cukier brązowy – 100 g
- Sól – pół łyżeczki
Opis przygotowania:
- Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
- Dodajemy oliwę i dusimy na wolnym ogniu około 20-25 minut od czasu do czasu mieszając.
- Papryczkę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
- Dodajemy do cebuli pokrojoną paprykę, sól, ocet oraz cukier.
- Wszystko dobrze mieszamy i na patelni jeszcze przez około 25 minut mieszamy, na wolnym ogniu, aby woda odparowała.
- Konsystencja powinna być gęsta.
- Po ostygnięciu przełożyć do słoiczków. Można je zakręcić lub przykryć folią.
- Nadaje się do spożywana po schłodzeniu, jednak najbardziej aromatyczna jest w następnych dniach.
Przepis jest na 9 porcji.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 105 kcal
- Białko 0,7 g
- Tłuszcz 2,9 g
- Węglowodany 16,8 g
- Błonnik 0,9 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.