Każdy chyba próbował chociaż raz pomidorów z mozzarellą. Dlatego dziś przedstawiam Wam nową wersję tego przepisu. Nadal dominujący smak tej potrawy to pomidory i mozzarella, ale dzięki kilku zaskakującym składnikom potrawa ta jest dużo ciekawsza w smaku. Zachęcam do spróbowania jako alternatywę dla klasycznej wersji tego przepisu. Można też przygotować obie wersje i dzięki temu urozmaicicie sobie smaki.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- pomidory – 2 szt
- mozzarella – 120 g
- cukinia – 1 duża szt
- oliwa truflowa – 8 g
- owoc granatu – 30 g
- bazylia świeża – 12 listków
- rukola świeża – kilka listków
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Opis przygotowania:
- Cukinię dobrze umyć i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm (nie obierać ze skórki)
- Cukinię podsmażyć na ¾ ilości oliwy z każdej ze strony, aż się zarumieni i zmięknie.
- Pomidory i mozzarellą pokroić w cienkie plastry.
- Granata obrać i wyłuskać ziarenka.
- N półmisku układać plasterki cukinii. Na nie plasterki pomidora oraz mozzarelli.
- Posypać solą i pieprzem.
- Wszystko udekorować bazylią i rukolą oraz posypać ziarenkami granata.
Przepis jest na 4 porcje.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 154 kcal
- Białko 9 g
- Tłuszcz 10,1 g
- Węglowodany 5,8 g
- Błonnik 2 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.