Przepisy

Zupełnie nowe pomidory z mozzarellą

Każdy chyba próbował chociaż raz pomidorów z mozzarellą. Dlatego dziś przedstawiam Wam nową wersję tego przepisu. Nadal dominujący smak tej potrawy to pomidory i mozzarella, ale dzięki kilku zaskakującym składnikom potrawa ta jest dużo ciekawsza w smaku. Zachęcam do spróbowania jako alternatywę dla klasycznej wersji tego przepisu. Można też przygotować obie wersje i dzięki temu urozmaicicie sobie smaki.

 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • pomidory – 2 szt
  • mozzarella – 120 g
  • cukinia – 1 duża szt
  • oliwa truflowa – 8 g
  • owoc granatu – 30 g
  • bazylia świeża – 12 listków
  • rukola świeża – kilka listków
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

 

Opis przygotowania:

  1. Cukinię dobrze umyć i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm (nie obierać ze skórki)
  2. Cukinię podsmażyć na ¾ ilości oliwy z każdej ze strony, aż się zarumieni i zmięknie.
  3. Pomidory i mozzarellą pokroić w cienkie plastry.
  4. Granata obrać i wyłuskać ziarenka.
  5. N półmisku układać plasterki cukinii. Na nie plasterki pomidora oraz mozzarelli.
  6. Posypać solą i pieprzem.
  7. Wszystko udekorować bazylią i rukolą oraz posypać ziarenkami granata.

Przepis jest na 4 porcje.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 154 kcal
  • Białko 9 g
  • Tłuszcz 10,1 g
  • Węglowodany 5,8 g
  • Błonnik 2 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: