Bardzo lekki i zarazem słodki deser, który daje uczucie sytości na długo. Jeżeli jesteście fanami smaku kokosowego, to jest to coś co koniecznie musicie wypróbować. Jest wegański i bezglutenowy i ma bardzo fajny orientalny smak.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Tapioka granulat suchy – 150 g
- Mrożone owoce (np. maliny) – 500 g
- Mleczko kokosowe (12%) – 400 g
- Woda – 2 szklanki
- Syrop klonowy – 40 g
- Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana – 15 g
- Wiórki kokosowe – 1 łyżka
Opis przygotowania:
- Do garnka wsypać tapiokę. Dodać prawie całą wodę (zostawić sobie dosłownie 50-60 ml), mleczko kokosowe, syrop klonowy (jak nie macie możecie użyć np. brązowego cukru). I gotować na średniej mocy około 15 minut mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki.
- Odstawić na 15 minut, aby trochę przestygło.
- W tym czasie do drugiego garnka wsypać mrożone owoce, dodać resztę wody i tak długo gotować, aż owoce się rozmrożą i lekko zagotują.
- Przy pomocy blendera owoce zblendować na jednolitą masę.
- Gdy tapioka już napęcznieje przełożyć ją do pucharków i na wierzch nałożyć owocową masę.
- Pucharki wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby deser się schłodził.
- Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Można też zetrzeć kostkę gorzkiej czekolady na wierzch.
Smacznego!
Przepis jest na 5 porcji.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 282 kcal
- Białko 2,1 g
- Tłuszcz 10,7 g
- Węglowodany 40 g
- Błonnik 7,3 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.