Ten przepis to prawdziwa petarda. Batoniki smakują jak znane zdrowe przekąski polskich fitnesowych celebrytek. Różnią się jednak CENĄ i tym, że możecie je przygotować sami w domowym zaciszu. Są wegańskie i bezglutenowe i naprawdę szybkie w przygotowaniu.
Przepis jest umownie na 10 porcji, ale tak naprawdę na dużo więcej, ponieważ batony są bardzo sycące.
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Daktyle suszone – 150 g
- Płatki owsiane bezglutenowe – 100 g
- Wiórki kokosowe- 100 g
- Migdały w płatkach – 80 g
- Woda – 40 gr, – 15 g
- Olej kokosowy – 40 g
- Czekolada gorzka – 2 kostki
Opis przygotowania:
- Daktyle namoczyć w gorącej wodzie około 5-10 minut.
- Płatki owsiane, wiórki kokosowe i migdały drobno zmielić.
- Dodać do masy odsączone daktyle, rozpuszczony olej kokosowy oraz wodę.
- Wszystko jeszcze raz zblendować.
- Powstałą masę przełożyć na papier do pieczenia.
- Papieru powinno być dwa razy więcej, aby masę rozwałkować w środku, czyli pomiędzy dwoma ryzami papieru.
- Cały płat rozwałkowanego ciasta zawiniętego w papier włożyć do lodówki na minimum godzinę.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nim masę.
- Następnie pokroić masę w kostki lub prostokąty i batoniki gotowe!
Przepis jest na 10 porcji.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 235 kcal
- Białko 3,7 g
- Tłuszcz 15,7 g
- Węglowodany 17,8 g
- Błonnik 5,1 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.