Przepisy

Batoniki jak ze sklepu

Ten przepis to prawdziwa petarda. Batoniki smakują jak znane zdrowe przekąski polskich fitnesowych celebrytek. Różnią się jednak CENĄ i tym, że możecie je przygotować sami w domowym zaciszu. Są wegańskie i bezglutenowe i naprawdę szybkie w przygotowaniu.

Przepis jest umownie na 10 porcji, ale tak naprawdę na dużo więcej, ponieważ batony są bardzo sycące.

 

Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.

 

Składniki:

  • Daktyle suszone – 150 g
  • Płatki owsiane bezglutenowe – 100 g
  • Wiórki kokosowe- 100 g
  • Migdały w płatkach – 80 g
  • Woda – 40 gr, – 15 g
  • Olej kokosowy – 40 g
  • Czekolada gorzka – 2 kostki
 

Opis przygotowania:

  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie około 5-10 minut.
  2. Płatki owsiane, wiórki kokosowe i migdały drobno zmielić.
  3. Dodać do masy odsączone daktyle, rozpuszczony olej kokosowy oraz wodę.
  4. Wszystko jeszcze raz zblendować.
  5. Powstałą masę przełożyć na papier do pieczenia.
  6. Papieru powinno być dwa razy więcej, aby masę rozwałkować w środku, czyli pomiędzy dwoma ryzami papieru.
  7. Cały płat rozwałkowanego ciasta zawiniętego w papier włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  8. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nim masę.
  9. Następnie pokroić masę w kostki lub prostokąty i batoniki gotowe!

Przepis jest na 10 porcji.

 

Rozkład makroskładników (na 1 porcję):

  • 235 kcal
  • Białko 3,7 g
  • Tłuszcz 15,7 g
  • Węglowodany 17,8 g
  • Błonnik 5,1 g

Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.

Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.

Przepisy

Zobacz także: