Kolejna moja autorska bogato odżywcza sałatka, która jest pełna dobrych tłuszczy, witamin, antyoksydantów, polifenoli oraz błonnika. Jestem fanką sałatek, bo to jedzenie, które „ma moc”, czyli odżywia nasz organizm, a nie tylko „zapycha” nasz głód. Do tego możemy dodać kromkę razowego pieczywa i np. jajko sadzone i mamy gotowy pełnowartościowy i sycący posiłek, a do tego jaki zdrowy i smaczny!
Takie proste i smaczne przepisy znajdują się w moich dietach. Po szczegóły zapraszam tutaj.
Składniki:
- Awokado – ¾ sztuki
- Pomarańcza – 0,5 sztuki
- Burak – 1 średniej wielkości
- Gruszka – 0,5 sztuki
- Groszek cukrowy – garść
- Granat – 20 g
- Mix sałat – 2 duże garście
- Kiełki brokuła – 1 łyżka
- Ser feta – 50 g
- Sezam – 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Krem z octu balsamicznego – 1 łyżka
Opis przygotowania:
- Wszystkie warzywa i owoce obieramy i kroimy w kostkę (awokado, pomarańcza, burak, gruszka)
- Groszek cukrowy (odkrawamy końcówki) i kroimy w całości na trzy części, razem ze strączkiem.
- Granat obieramy i wykorzystujemy owoce.
- Ser feta koimy w kostkę.
- Sałaty wrzucamy do dużej miski. Do tego wszystkie pokrojone składniki.
- Dodajemy kiełki brokuła.
- Orzechy delikatnie kruszymy w dłoni i posypujemy nimi sałatkę.
- Polewamy oliwą i posypujemy sezamem.
- Wszystko razem delikatnie mieszamy.
- Na sam koniec polewamy kremem z octu balsamicznego.
Przepis jest na około 5 porcji.
Rozkład makroskładników (na 1 porcję):
- 158 kcal
- Białko 4,1 g
- Tłuszcz 11,4 g
- Węglowodany 8 g
- Błonnik 2,7 g
Masz ochotę na inne smaczne i proste dania? Zajrzyj tutaj.
Jeżeli chcesz, aby Twoja dieta była zdrowa, skuteczna i prosta, zapraszam do kontaktu i do zapoznania się z moją ofertą klikając tutaj.